top of page

"A terhesség és a szülés maradandó károsodást okoz."

Frissítve: márc. 11.

A fenti mondatot egy elkeseredett anya fogalmazta meg. A beszélgetéshez hozzászóló több, mint 280 nő ezt kiegészítette a saját fájdalmával, saját kétségbeesett és visszavonhatatlan tapasztalatával. A hozzászólások alapján született meg ez az élő beszélgetés, ahol igyekeztem tematikusan elemezni és objektíven megválaszolni a felmerülő kérdéseket, melyek gyakran nem is tudatosodtak a kérdezőben, mert annyira megkérdőjelezhetetlennek gondolta az állításokat.

Valóban a terhesség, a szülés és az azt követő hónapok nyomorítják meg a testünket?


  • a súlyfelesleg

  • a szülés alatt és az azt követő fizikai fájdalmak

  • szoptatni vagy nem szoptatni pláne hogyan

  • a szexualitás fájdalmai

  • a libidó változásai

  • az inkontinencia

  • hátfájások, menstruációs fájdalmak

  • a hangulatváltozások

  • fáradtság és kialvatlanság

  • fizikai és lelki elhanyagoltság


Ki a hibás ezekért? A természet vagy a társadalom? Vannak ezekre válaszaink, és ha vannak, találunk -e megoldást arra, hogy változtassunk ezeken?


32 éve foglalkozom ezzel a témával professzionális formában, szakdolgozat is készült abból a rengeteg tapasztalatból amit ez alatt az idő alatt az anyák, a testükkel és a lelkükkel elém tettek, megtisztelve azzal, hogy közösen kezdjünk ezzel valamit. Nagyon remélem, hogy tisztába tudjuk tenni ezt a fontos témát és a megértés után a harag nem az anyaságunk vagy a testünk irányába fog vezetni, hanem valahova egészen máshová.....


A videóban elhangzottakkal nem célom kritizálni egyes orvosok tevékenységét, a rendszer egésze - aminek gyakran az orvosok is együttműködői és áldozatai -, azonban felelősséggel tartozik a szülészeti traumát átélt nők felé. A mondanivalóm bár a saját véleményemet tükrözik, túl magas a tapasztalatok száma ahhoz, hogy mindössze a véletlen műve legyen.


- A video alatt várom a kérdéseiteket, véleményeteket.

- Amennyiben szeretnétek feldolgozni a szüléseteket, a gyermekágy, a szoptatás és az azt követő évek traumáit, magányát, várlak benneteket egyéni traumaterápiára, vagy a 'Szülést feldolgozó' csoportokban.
Figyelmeztetés: A terhesség és a szülés sokakat tudatosan vagy tudattalanul, de traumatizál. A videóban elhangzottak ezért emlékbetöréseket okozhatnak. Ez dühöt, szomorúságot, sírást, esetleg fizikai fájdalmakat ébreszthet, amit el akarunk hárítani. Kérlek benneteket, hogy ha az elhangzott információk nehezek, akkor ne utasítsátok el a tartalmukat, hanem engedjétek, hogy közel kerüljenek hozzátok és gondoljuk végig ezeket közösen. A gyógyuláshoz szükségünk van arra, hogy végigmenjünk a fájdalom felismeréseinek minden egyes stádiumán.

484 megtekintés2 hozzászólás

2 Comments


Szilvia Halpert
Szilvia Halpert
Nov 20, 2023

Szia Elisabeth, nekem a 2 videód nagyon sokat segített.

Én konkrétan azt éreztem utána, hogy eleget szenvedtem ezektől. Nem kellenek a traumák. Köszi. Letettem. Nem választom a szenvedést.

Like
Elisabeth Tömör
Elisabeth Tömör
Nov 20, 2023
Replying to

Örülök Szilvi, hogy a felismerések már cselekvésekre is sarkalltak! Gratulálok ehhez, mert az első lépés a DÖNTÉS. Amikor elegünk lesz ezekből a hatásokból annyira, hogy változtassunk is rajtuk. Nézz majd rá ezekre az érzésekre 6 hét múlva, hogy szükséged lesz -e bármire, hogy folytatni tudd következetesen. Nem vagyunk egyedül, csináljuk együtt!

Like
bottom of page