top of page

Magány és kitaszítottság

Frissítve: márc. 11.Karácsonyi magány ami nem csak két napra szól


"A magányt én csinálom magamnak, a kitaszítottságot a közösség oldaláról éljük át."


A fenti mondatom kapcsán érkeztek hozzám kérdések, ami alapján közelebbről próbálunk válaszokat keresni ezekre a mély és fájdalmas érzelmekre. A Karácsonyi időszak mindenkiben felerősíti az igényt a kapcsolódásra, az emberi kapcsolatok jól-megélésére. A várakozás ideje alatt nem véletlenül súlyosbodnak a depressziós és a pánikbetegek tünetei, mert élesebben szembekerülnek a vágyott és a valós élethelyzetük közötti ellentmondásokkal. Egészségesen is küzdhetünk ezekkel, sokszor évek óta elnyomott tünetekkel elhazudva magunk elől is a valóságot, hogy nem jó egyedül, vagy azt, hogy ahogyan éleünk azt több, rosszabb,

mint egyedül lenni.


Az inspiráció:

"Én eddig azt hittem a magányomat nem én csinálom magamnak. Akkor most hogy is van ez? Azt még valamennyire értem, hogy vannak különbségek a magány és a kitaszítottság között, és azoknak természetesen lehetnek különböző okai és következményei. De eltérő a dinamika a két dolog esetén? És ha igen, akkor mi? Tudom, hogy a magány néha szándékos döntés következménye lehet, ellentétben a kitaszítottsággal, amely külső tényezőkből adódhat. Viszont a jelenlegi életemben abszolút magányosnak érzem magam és nem szándékos döntés, vagy legalábbi nem látom, hogy az lenne, kitaszítottnak mégsem érzem magam. Pl. hogy amikor lesérültem, a körülöttem állok sokan eltűntek, vagy azt mondták, keresnek, ha meggyógyultam stb. Én itt az egyedül maradást magányként élem meg. És azt gondolom belül hogy nem én választottam." Valóban lehetséges, hogy a magányunkat magunknak tervezzük?

  • mit keresünk egy olyan érzésben, állapotban amit nem szeretünk?

  • milyen helyzetek váltják ki valójában a magányt?

  • mil egyáltalán a különbség magány és egyedüllét között?


Mi hozza létre a kitaszítottságot és mi a szerepünk benne?


  • kiszolgáltatottság vagy magunkra hagyatottság?

  • hogyan kerülhetünk olyan helyzetbe amikor a szűk vagy tágabb környezet elfordul tőlünk?

  • a magány és a kiszolgáltatottság dinamikája közötti különbség

  • mit tehetünk a magányunk ellen és hogyan védekezhetünk a kirekesztés ellen?


Amennyiben szeretnétek dolgozni a magány témájával, a generációs és családi trauma-mintával, várlak benneteket egyéni traumaterápiára:

77 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page