top of page
Elisabeth Tomor

A terhesség és a szülés lelki hatásai az anyára, és a gyerekre

Frissítve: márc. 11.

A szülés nem történik meg csak úgy, nem minden nő boldog közben, ahogy elvárják tőle. A nők egy részének a fizikai terhek tűnnek elviselhetetlennek, míg mások többet küzdenek a lelki terhekkel. A lelki fájdalom (látszólag) láthatatlan, ezért könnyebb ignorálni. Kívülállóként is feltehetjük a varázs mondatot:

- hogyan tudnék segíteni neked?

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy ha a környezet támogatása elmarad, akkor hol a hiba?

A társadalom passzivitása legalizálja és rögzíti a szenvedést, vagy ez a terhesség, anyaság mellékhatása?


Valóban a terhesség, a szülés és az azt követő hónapok nyomorítják meg a lelkünket?

  • nem várt terhesség és következményei a testre

  • terhesség alatti és szülés utáni depresszió

  • a kötődés hiánya

  • kiszolgáltatottság, harag, gyász

Ki a hibás ezekért? A természet vagy a társadalom? Vannak ezekre válaszaink, és ha vannak, találunk -e megoldást arra, hogy változtassunk ezeken? 32 éve foglalkozom ezzel a témával professzionális módon. Ez alatt az idő alatt a nők százai a testükkel és a lelkükkel elém hozták az érzéseiket, az életüket, megtisztelve azzal, hogy közösen kezdjünk ezzel valamit. Nagyon remélem, hogy tisztába tudjuk tenni ezt a fontos témát és a megértés után talán megértjük, hogy nem vagyunk egyedül. Azt, hogy más is érzi ugyanazt, más is keresztülment a folyamaton. Gondoljatok bele, ha csak 1000 nő erősödne meg az érzéseiben, fogadná el azokat önvád helyett, az már 1000 család életére lenne radikális hatással. A videóban elhangzottakkal nem célom kritizálni egyes orvosok, terapeuták tevékenységét, a rendszer egésze - aminek gyakran az orvosok is együttműködői és áldozatai -, azonban felelősséggel tartozik a szülészeti traumát átélt nők felé. A mondanivalóm bár a saját véleményemet tükrözik, túl magas a tapasztalatok száma ahhoz, hogy mindössze a véletlen műve legyen. - A video alatt várom további kérdéseiteket, véleményeteket. - Amennyiben szeretnétek feldolgozni a szüléseteket, a gyermekágy, a szoptatás és az azt követő évek traumáit, magányát, várlak benneteket egyéni traumaterápiára vagy a 'Szülést feldolgozó' (és más) csoportokban.


Figyelmeztetés: A terhesség és a szülés sokakat tudatosan vagy tudattalanul, de traumatizál. A videóban elhangzottak ezért emlékbetöréseket okozhatnak. Ez dühöt, szomorúságot, sírást, esetleg fizikai fájdalmakat ébreszthet, amit el akarunk hárítani. Kérlek benneteket, hogy ha az elhangzott információk nehezek, akkor ne utasítsátok el a tartalmukat, hanem engedjétek, hogy közel kerüljenek hozzátok és gondoljuk végig ezeket közösen. A gyógyuláshoz szükségünk van arra, hogy végigmenjünk a fájdalom felismeréseinek minden egyes stádiumán.


225 megtekintés2 hozzászólás

2 Comments


Elisabeth Tömör
Elisabeth Tömör
Dec 17, 2023

Kedves Andrea, örülök, hogy megérintettek az elhangzottak és a gyógyulásodra tudod fordítani. Hatalmas a fájdalom amit az anyák hordoznak öntudatlanul, sokszor az áldozathibáztatás és az elvárások súlya alatt, miközben a felelősség is egyedül rájuk hárul, hogy mindezek ellenére próbáljanak valami jót tenni abból, amire - ahogy írod - még ránézni sincs erő.

Biztos vagyok benne, hogy minden egyes alkalom amikor dolgozunk ezzel a mély traumával felszabadítja a szüleink (mert ennek hatásai az apákat is terheli) és a gyerekeink generációs sebeit, hogy szabadabb lehessen az Élet.

Like

Unknown member
Dec 16, 2023

Elisabeth Tömör köszönöm, épp ezek a videóid jelentették a belépést Hozzád. Amit képviselsz, az szívbematkolóan fájdalmas, bátor és biztató is egyszerre. Eddig nem volt benne a világomban a szülési trauma. Nagy lélegzetvétel után, tevés-vevés közben tudtam csak végighallgatni a témával kapcsolatos 2 videódat. Felkavart, ugyanakkor már nem érzek minden létező felelőtlen felelősséget egyedül az én vállamon. Kiásott tetem, amin még mindig van hús. Már tudom, hála Neked, hogy ez bizony fel nem dolgizott trauma, ami viszont meggyógyítható, bárhogy fáj is maga a történés és maga a gyógyulási folyamat is. Várom a csoporttterápiát. És itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönettel elismerjem azt a mélységes és stabil energiát, amit beleteszel ebbe az ingyenes ( de utálom ezt a szót!) együttműködésbe is.…

Like
bottom of page