top of page

A terhesség és a szülés lelki hatásai az anyára, és a gyerekre

Frissítve: febr. 15.

A szülés nem történik meg csak úgy, nem minden nő boldog közben, ahogy elvárják tőle. A nők egy részének a fizikai terhek tűnnek elviselhetetlennek, míg mások többet küzdenek a lelki terhekkel. A lelki fájdalom (látszólag) láthatatlan, ezért könnyebb ignorálni. Kívülállóként is feltehetjük a varázs mondatot:

- hogyan tudnék segíteni neked?

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy ha a környezet támogatása elmarad, akkor hol a hiba?

A társadalom passzivitása legalizálja és rögzíti a szenvedést, vagy ez a terhesség, anyaság mellékhatása?


Valóban a terhesség, a szülés és az azt követő hónapok nyomorítják meg a lelkünket?

  • nem várt terhesség és következményei a testre

  • terhesség alatti és szülés utáni depresszió

  • a kötődés hiánya

  • kiszolgáltatottság, harag, gyász

Ki a hibás ezekért? A természet vagy a társadalom? Vannak ezekre válaszaink, és ha vannak, találunk -e megoldást arra, hogy változtassunk ezeken? 32 éve foglalkozom ezzel a témával professzionális módon. Ez alatt az idő alatt a nők százai a testükkel és a lelkükkel elém hozták az érzéseiket, az életüket, megtisztelve azzal, hogy közösen kezdjünk ezzel valamit. Nagyon remélem, hogy tisztába tudjuk tenni ezt a fontos témát és a megértés után talán megértjük, hogy nem vagyunk egyedül. Azt, hogy más is érzi ugyanazt, más is keresztülment a folyamaton. Gondoljatok bele, ha csak 1000 nő erősödne meg az érzéseiben, fogadná el azokat önvád helyett, az már 1000 család életére lenne radikális hatással. A videóban elhangzottakkal nem célom kritizálni egyes orvosok, terapeuták tevékenységét, a rendszer egésze - aminek gyakran az orvosok is együttműködői és áldozatai -, azonban felelősséggel tartozik a szülészeti traumát átélt nők felé. A mondanivalóm bár a saját véleményemet tükrözik, túl magas a tapasztalatok száma ahhoz, hogy mindössze a véletlen műve legyen. - A video alatt várom további kérdéseiteket, véleményeteket. - Amennyiben szeretnétek feldolgozni a szüléseteket, a gyermekágy, a szoptatás és az azt követő évek traumáit, magányát, várlak benneteket egyéni traumaterápiára vagy a 'Szülést feldolgozó' (és más) csoportokban.


Figyelmeztetés: A terhesség és a szülés sokakat tudatosan vagy tudattalanul, de traumatizál. A videóban elhangzottak ezért emlékbetöréseket okozhatnak. Ez dühöt, szomorúságot, sírást, esetleg fizikai fájdalmakat ébreszthet, amit el akarunk hárítani. Kérlek benneteket, hogy ha az elhangzott információk nehezek, akkor ne utasítsátok el a tartalmukat, hanem engedjétek, hogy közel kerüljenek hozzátok és gondoljuk végig ezeket közösen. A gyógyuláshoz szükségünk van arra, hogy végigmenjünk a fájdalom felismeréseinek minden egyes stádiumán.


200 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page